Iniciativa pionera per usar purins com a combustible per automòbils a Vila-sana

26/11/2019

Vila-sana compta amb un dels dos prototips del projecte europeu Life Methamporphosis, una iniciativa pionera a tot l’estat espanyol que permet obtenir combustible a partir dels residus orgànics.

A diferència del gas natural convencional, el biometà és una font d’energia renovable. Aquest pot usar-se com a combustible per a vehicles i també ser injectat a la xarxa de gas natural. La planta agroalimentària de Vilasana, Porgaporcs, disposa d’un dels dos prototips creats en el  marc del projecte europeu Life Methamorphosis que permet obtenir combustible a partir, en aquest cas, de purins.

L’adequació d’aquest gas renovable s’està testant amb l’ús de vehicles en una sèrie de proves de rodatge de més de 120.000 km.

El prototip també permetrà reduir el risc de contaminació d’aqüífers, gràcies a l’aprofitament de 12.930 tones de purins cada any.

A més de tractar-se d’una iniciativa d’economia circular cada vehicle adaptat per funcionar amb biometà deixaria d’emetre 3.105 kg de partícules l’any, ajudant a mitigar així els efectes del canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica.

Mariona Rebull i Martí