Jornada Educació 360: compromesos per educar des dels pobles

07/05/2022

Quaranta persones vinculades al món educatiu han repensat com els pobles petits poden ser bones comunitats educatives

Avui s'ha celebrat la Jornada Educació 360 al Palau d'Anglesola. Quaranta persones vinculades al món educatiu han repensat com els pobles petits poden ser bones comunitats educatives. Entre els assistents hi havia mestres, professors de secundària, regidors d'educació, educadors socials i persones vinculades a entitats educatives i del lleure. També hi ha participat el Claudi Vidal, director dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida.

A banda del Palau d'Anglesola la Jornada s'ha celebrat alhora a la Vall d'en Bas, Flix i l'Espluga de Francolí, reunint unes 150 persones arreu del país, i ha comptat en parts compartides en streaming i en parts presencials de treball en petits grups.

La mirada 360 ens ajuda a millorar la tasca educativa, sumant agents i complicitats del territori. I ens ajuda a no deixar ningú al marge. Avui s'ha reivindicat la necessitat d'una política del dret a l'educació, que va més enllà del dret a l'escolarització. Tot i això, l'escola és pal de paller dels municipis petits, empeny projectes comunitaris, i cal comptar-hi sempre. Igual com cal comptar amb les entitats, la biblioteca, l'escola de música... i l'ajuntament, que ha de tenir una mirada també 360 per millorar i fer créixer el municipi. Tots els assistents coincideixen que és important fer xarxa i anar alhora, i més encara als indrets rurals.

També hem constatat que hi ha moltes ruralitats a Catalunya. Hem fet propostes per desenvolupar l'Agenda Rural de Catalunya que està a punt d'aprovar-se. I després d'escoltar iniciatives que ja s'estan duent a terme en diversos indrets de Catalunya (Solsonès, Vilobí d'Onyar, l'Espluga de Francolí, Flix, Avinyó, el Palau d'Anglesola...) hem sortit de la Jornada animats i compromesos a continuar fent xarxa perquè puguem ser protagonistes de l'educació al llarg de la vida des de tots els àmbits. Volem ser transformadors de la realitat i som conscients que la millor manera de predir el futur, és creant-lo.  
Infolleida