La cooperativa d'Ivars factura 237 milions el 2023

La collita de cereal serà un 31% inferior a la d’una campanya mitjana

La cooperativa d’Ivars d’Urgell va tancar l’exercici anterior amb una facturació de 236,90 milions d’euros, una xifra que representa un increment del 3,3% respecte a l’exercici anterior. Així consta en la memòria que analitzarà avui l’assemblea de socis. L’entitat del Pla d’Urgell compta amb 2.379 socis comuns, a més de 2.050 socis col·laboradors. Aquests resultats econòmics van tenir lloc en un any en què, d’una banda, el mercat del porcí va registrar preus històrics. D’una altra, el sector agrícola es va veure afectat per les dificultats generades per la sequera.

Les dades bàsiques de l’exercici, a més de la facturació, reflecteixen la recepció de 25.000 tones de cereals dels socis. L’entitat compta amb tres fàbriques de pinsos (a Ivars d’Urgell, Torregrossa i la Fuliola), que van incrementar la producció per sobre del 8 per cent amb més de 318.000 tones. Va comercialitzar 318.000 porcs, 38.000 vedells i més d’un milió de pollastres. La cooperativa ha estat reconeguda com a entitat associativa prioritària per part del ministeri d’Agricultura. Va prendre la decisió per l’activitat que realitza a la producció de pinsos per a alimentació animal i el seu caràcter supraautonòmic, amb operacions, en termes econòmics, en diverses comunitats. Té socis a Catalunya, Aragó, Cantàbria i les illes Balears.


La collita de cereal serà un 31% inferior a la d’una campanya mitjana

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que es preveu que una campanya molt irregular de cereals a Catalunya. En concret, la producció esperada seria d’un total d’1.158.495 tones, un 31 per cent inferior a una campanya mitjana (1.685.000 tones). Malgrat l’increment en relació amb les dos campanyes interiors, quan la producció es va esfondrar per la sequera, aquest any la collita de cereals seguirà bastant per sota de la mitjana.

Antoni Llaràs
, responsable de cereals de la FCAC, argumenta que s’ha constatat que el clima té un “efecte importantíssim” en el cicle productiu, des del naixement al correcte desenvolupament de la planta i el rendiment final del cereal. A Catalunya la major part de la producció és de secà i, per això, la sequera i l’augment de la temperatura provoquen una forta caiguda dels rendiments. D’altra banda, enguany el rendiment en regadiu també és inferior del que s’esperava. Algunes de les comarques productores més afectades per la sequera han estat el Segrià, el Pla d’Urgell, la Segarra, l’Urgell i la Noguera. Per cultius, aquest any el blat se situaria en 375.500 tones; l’ordi en 542.000 tones; la civada en 74.000 tones i el triticale en 32.000 tones. De panís, s’espera una producció de prop de 132.000 tones.

Infolleida