La fauna de l’Estany viu una tendència regressiva

01/02/2018

Des d'EGRELL demanen recuperar els estudis de seguiment de la fauna de l'estany per entendre la situació actual i intentar revertir-ho

L’Estany d’Ivars i Vila-sana està vivint una tendència regressiva i un empobriment de la fauna, que en especial, es fa més evident en les espècies reproductores. Aquesta és una de les conclusions presentades a l’informe fet per la Institució per a l’Estudi, Gestió i Recuperació dels Ecosistemes Lleidatans (EGRELL), qui ha senyalat que aquesta regressió afecta tant a les espècies més vulnerables com a les comunes. I és que en els últims anys han desaparegut les espècies reproductores del fumarell carablanc, el cabussó collnegre, la gavina riallera i la gavina capnegra.

Des d’EGRELL també senyalen que degut a la crisi econòmica, en els últims anys s’han deixat de fer els estudis de seguiment de la fauna de l’estany i demanen recuperar-los per així entendre la realitat regressiva de les espècies que hi viuen i mirar de revertir la situació.

L’Estany d’Ivars i Vila-sana és una de les principals zones humides de Catalunya i acull el 30% de la població d’ànecs, cabussons i fotges de la Plana de Lleida a l’hivern. Des que el 2005 es va iniciar la recuperació de l’estany, s’hi han detectat 256 espècies d’ocells diferents, de les quals 117 estan lligades als medis aquàtics i 31 d’elles amb reproducció probable o segura.

Anna Berga