La Setmana de la Pedra Seca 2022 preveu assolir el centenar d’activitats

10/10/2022

Les inscripcions d'activitats per formar part de la Setmana de la Pedra Seca estaran obertes fins al 18 de novembre

La tercera edició de la Setmana de la Pedra Seca, que se celebrarà entre el 25 de novembre i el 4 de desembre de 2022, treballa per assolir el centenar d'activitats arreu del territori. A poc menys de dos mesos de l'esdeveniment, s'estan recollint totes les propostes i les inscripcions es mantindran obertes fins al 18 de novembre.

La presentació oficial de la setmana s'ha fet a Bellvís en el marc de la inauguració de l'exposició 'Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya', una mostra itinerant que apropa el coneixement d'aquesta tècnica arreu de Catalunya. L'exposició es podrà veure entre 6 d'octubre i el 6 de novembre al Casal cultural Sebastià Serrano. Estarà oberta de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i durant les tardes en l'horari de biblioteca. Es tracta d'una exposició organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional (APSAT). Joan Maria Vives, membre de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional ha remarcat que aquesta exposició "reivindicar la feina dels nostres avantpassats".

Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, ha animat a institucions i entitats a participar en l'esdeveniment proposant activitats "que permetin la descoberta d'aquest patrimoni essencial a la mediterrània i que explica part de la nostra història". Per la seva banda, Joan Talarn, alcalde de Bellvís i president de la Diputació de Lleida, ha destacat que "la pedra seca és un signe distintiu i singular del món rural, una d'aquelles oportunitats que ens serveixen per a mostrar el nostre caràcter com a poble resilient i que sap trobar les bases del seu futur en allò que sabem fer millor que d'altres i que reflecteix aquella dita que 'el bon català de pedra fa pa'".

La convocatòria està oberta a institucions, entitats públiques i privades, col·lectius i grups de voluntaris i voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni o l'ofici de la pedra seca. El formulari d'inscripció pot trobar-se al web de l'esdeveniment: www.setmanapedraseca.cat. La Setmana de la Pedra Seca de 2022 coincidirà amb el 4t aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

La pedra seca a casa nostra
L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani. A casa nostra comptem amb un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines... Molts d'aquests elements estan protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé, situats dintre de parcs naturals o altres espais protegits.

Malgrat els seus valors ecològics, estètics, històrics i identitaris, aquest patrimoni es troba immers en una dinàmica d'abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció. Això coincideix, malauradament, amb la desaparició de l'ofici de marger i la pèrdua del coneixement d'aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s'esforcen, des de fa anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d'altra banda, s'ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l'arquitectura contemporània. La Setmana de la Pedra Seca neix amb la voluntat de protegir aquest patrimoni i prestigiar-lo.

Infolleida