“No sabia el temps que vaig estar reanimant-lo”

17/09/2021

El socorrista Gerard Creus de 32 anys recorda que va actuar de forma ràpida i instintiva | Va ser el primer cop que es trobava en una situació d’aquestes característiques i agraeix l’ajuda que va rebre en aquell moment

“Tot va anar molt ràpid i l’adrenalina del moment va fer que no m’adonés del temps que vaig estar reanimant al petit Gerard”. Són les paraules de Gerard Creus, el socorrista de 32 anys que va salvar la vida al nen de quatre mentre s’ofegava a les piscines d’El Palau d’Anglesola el passat 8 de setembre. Explica que estava assegut a la zona de socorristes quan va rebre l’avís de la monitora del casal i agraeix l’ajuda que va rebre de la responsable del bar, així com d’una banyista present en el moment del succés. Li va salvar la vida al treure’l de l’aigua sense constants vitals i fent tasques de reanimació durant vint minuts fins a l’arribada dels serveis d’emergència.

El nen de quatre anys, que també es diu Gerard, ja es troba a casa seva, a Vila-sana, on va rebre una càlida benvinguda per part de familiars i amics. El socorrista s’ha posat en contacte amb els pares per interessar-se per l’estat del seu fill i han quedat en retrobar-se més endavant.

“És una emoció agredolça, perquè per una banda estàs content que el nen hagi sobreviscut, però per l’altra preferiries no arribar en aquestes situacions”, comenta el socorrista. Deu dies més tard, el Gerard analitza la situació amb perspectiva i diu que sempre hi ha coses a millorar, com per exemple el tema dels desfibril·ladors, que a “la majoria de poblacions estan pensats per a gent adulta, quan també hi hauria d’haver pegats elèctrodes per a nens petits”.

El socorrista ha treballat durant tot l’estiu a diferents piscines municipals i va ser contractat per treballar durant els últims quatre dies a El Palau. Explica que és el primer cop que es troba en una situació de vida o mort i que totes les actuacions que havia fet fins aleshores havien estat a gent adulta i de poca importància. “Quan es tracta d’un nen, et canvia la perspectiva”, ha sentenciat.

El Consell Esportiu ha gestionat 16 piscines a través de 40 socorristes

El socorrista ha rebut el reconeixement aquest divendres de Melcior Claramunt, president del Consell Esportiu del Pla d’Urgell. L’entitat s’ha encarregat de gestionar el servei de socorrisme a 15 piscines del Pla d’Urgell i a Belianes, a l’Urgell, amb un total de 40 treballadors. Claramunt ha remarcat que “de vegades el socorrista ha de fer el paper de dolent avisant i renyant als nens i nenes, però en aquesta ocasió ha estat tot el contrari salvant la vida d’un infant”.

RICARD GÓMEZ PUIG